Dankuwel. U bent akkoord gegaan met ons cookie­beleid. Deze website kan nu volledig functioneren.
Totale financiering €180.897.000,-
Gemiddeld €105.000,- per aanvraag
MKB-financiering aanvragen

StartUpFinanciering.nl

Durfkapitaal : "Risicodragende investeerders/durfkapitalisten financieren jouw ambitieuze StartUp-onderneming"

Rabobank: 'Meer nodig voor MKB dan alleen soepelere kredietverstrekking'


Van de

Utrecht – Kredietverzekeraar Eurler Hermes heeft in een rapport van april 2019 geconstateerd dat het Nederlandse MKB relatief de grootste financieringskloof van Europa kent. Wiebe Draijer en Menno Middeldorp - beide van Rabobank - geven in een opiniestuk in het Financieel Dagblad echter aan, dat soepelere verstrekking van zakelijk krediet door banken aan ondernemers niet het enige middel hoeft te zijn om een goede economische groei mogelijk te maken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende over 2018 dat 84% van het MKB gehonoreerd werden met hun kredietaanvraag bij de bank. Draijer en Middeldorp (Rabobank) vinden het te kort door de bocht om dan te concluderen dat de 16% afgewezen financierings­aanvragen een probleem vormt voor de economische groei, en dat de financierings­voorwaarden van banken dan maar versoepeld zouden moeten worden.

Productieve projecten financieren

Draijer en Middeldorp redeneren dat zoveel mogelijk productieve projecten dienen te worden gefinancieerd om duurzame groei te realiseren. De crux zit hem in de term productief:

  • Te soepele kredietverstrekking

    Bij te soepele kredietverstrekking krijgen ook niet-productieve projecten een kans om gefinancieerd te worden. Dit brengt extra risico's met zich mee. Ongezonde, niet toekomst­bestendige bedrijven ontvangen een zakelijk krediet. Over een paar jaar geraken deze bedrijven door de veranderende markt in de problemen en kan de schuld aan de bank niet meer afbetaald worden.

  • Te voorzichte kredietverstrekking

    Bij te voorzichte kredietverstrekking krijgen juist te weinig productieve projecten een financiering. Ook zeer kansrijke, duurzame projecten van ondernemers, kunnen geen doorgang hebben, omdat het bedrijf niet aan financiering kan komen.

De grootbanken maken daarom steeds een weloverwogen keus, om niet te veel maar ook niet te weinig zakelijke kredieten te verstrekken. Ze zijn vooral op zoek naar productieve projecten. Een ondernemer die geld wil lenen voor zijn/haar bedrijf, doet er daarom goed aan om de onderbouwen waarom zijn/haar plan duurzaam en productief is.

Risicokapitaal

Draijer en Middeldorp ontkrachten het idee dat in Amerika de banken een kleiner deel van de totale financierings­behoefte voorzien. Bankkrediet is ook in de Verenigde Staten (VS) het voornaamste geldloket voor bedrijven.

Anders is wel de mate van durfkapitaal. In Amerika wordt durfkapitaal namelijk ook in bestaande bedrijven gestopt. In Nederland wordt durfkapitaal met name voor starters opgehaald ('startkapitaal').

Desalniettemin heeft een bedrijf naast geld ook goed personeel nodig en uitstekend management. En dat zijn misschien nu wel belangrijkere aandachtspunten voor een onderneming, dan simpelweg een bedrijfskrediet bij de bank aan te vragen.

Sleutelwoorden:
rabobank, kredietverstrekking, mkb, amerika, vs, starterskrediet, zakelijke kredietverlening, opinie, wiebe draijer, menno middeldorp, productieve projecten, risicokapitaal, gekwalificeerd personeel, cbs, cijfers, voorwaarden, mix, economische groei
FacebookGoogle PlusLinkedIn

©
Dit artikel is (mogelijk) auteursrechtelijk beschermd. Derhalve is het geheel of gedeeltelijk overnemen van het artikel zonder toestemming strafbaar. Neem contact op met onze organisatie indien u dit artikel interessant vindt voor gebruik op uw eigen website.

Vind investeerders voor jouw bedrijf

Heb je een goed ondernemers­idee en zoek je investeerders om je bedrijf te starten? Of heeft jouw huidige bedrijf behoefte aan meer (groei)kapitaal? Plaats dan een oproep aan MKB-investeerders voor geld & kapitaal.

Private en professionele investeerders met geld en kapitaal zijn op zoek naar ondernemers met een goed idee. Ook zoeken zij bedrijven die sneller willen groeien door het aantrekken van kapitaal en financieringen. Dat levert de investeerder namelijk een goed rendement op.

Via ons netwerk kun jij in contact komen met deze investeerders om zo je bedrijfsplannen gefinancierd te krijgen. Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in, zodat wij je oproep kunnen opnemen in onze database en voor kunnen leggen aan kandidaat investeerders.

Ook nemen wij de mogelijkheden mee om meerdere investeerders en financiers aan te trekken middels crowdfunding/crowdfinancing en participatie-/financierings­beurzen.

Omwille van de kwaliteit van onze dienstverlening, lopen wij je aanvraag telefonisch door, alvorens deze te verspreiden in ons investeerders­netwerk.

INVESTEERDERS ZOEKEN VOOR JE BEDRIJF
7.601× ingevuld

Je oproep voor investering(en) in je bedrijf(splannen) wordt doorgeplaatst in ons netwerk van investeerders. Onze adviseur vertelt je meer over de financieringsmogelijkheden.
Bedrijfs­financiering

Wat is je benodigde financiering?

:

:

:
Alleen financieringsbehoeften vanaf €5.000,- worden geaccepteerd.

:
Zonder eigen inbreng is geen bedrijfs­financiering mogelijk.

:

Bedrijf

Vertel ons over je bedrijf/plannen?

:

:

:

:

:
Helpt bij het vinden van branche-specifieke financierings­regelingen/subsidies.

:

:

:

:
Hoeveel houdt je bedrijf gemiddeld over aan het eind van de maand?

:
Oprichters, bestuurders en DGA's niet meegeteld.

:

Ondernemer

Wie ben jij? (hanteer je zakelijke contact­gegevens)

:

:

:

:

:


:

:

:
(toev. )


Uw gegevens zijn veilig bij ons. Veilige gegevensverwerking
FacebookGoogle PlusLinkedIn
Sleutelwoorden:
investeerders zoeken, private investeerders, durfkapitaal gezocht, crowdfunding, crowdfinancing, investeringsfonds, participatiemaatschappijen

Over Durfkapitaal

Wij zijn een landelijk werkende onafhankelijke bedrijfs­advies­organisatie die zich specialiseert in voordelige zakelijke leningen/kredieten voor startende en groeiende ZZP & MKB-ondernemers.

LogoDurfkapitaal maakt financieren mogelijk voor ondernemers, die voorheen dachten dat ze géén kans hadden op het verkrijgen van een bedrijfs­financiering. Met behulp van bancaire én alternatieve financieringen en subsidie/garantie­regelingen kunnen ondernemers toch een eigen bedrijf starten en laten groeien.

Laat je door ons landelijke team van bedrijfs­financierings­adviseurs begeleiden bij de correcte aanvraag van jouw zakelijk krediet. Laat je door ons informeren over de vele alternatieve financierings­mogelijkheden en interessante subsidie­regelingen die er zijn voor ondernemers in jouw regio.